Maarten Maartens

Fiets- en wandelroute

Maartens brak een lans voor de fiets.
Maarten Maartens heeft zich, als gemeenteraadslid van Langbroek, ingezet om het fietsverbod van tafel te krijgen dat tussen 1881 en 1899 gold op de doorgaande wegen van Langbroek.
In 1881 is bepaald dat ‘de rijders op zoogenaamde velocipeden of door zamengeperste lucht bewogen voertuigen’ aan de kant moeten stil staan zodra zich een rij- of voertuig binnen 40 meter afstand bevond.
Langs bijna alle wegen liep immers water en de paarden schrokken veelvuldig van hun nieuwe ‘stalen concurrenten’. Nadat iemand met paard en rijtuig te water raakte werd een algeheel verbod overwogen om te fietsen.
Dat het verbod uiteindelijk in 1899 werd ingetrokken, kwam omdat de toenemende groep fietsers zich massaal ging bezondigen aan burgerlijke ongehoorzaamheid.
De handhaving door slechts één veldwachter bleek een onmogelijke opgave.

Speciaal voor de herdenking ‘Maarten Maartens 2015’ zijn een fiets- en wandelroute ontwikkeld, die beide starten en eindigen op Landgoed Zonheuvel. De plekken waar Maartens gewerkt en gewoond heeft met zijn gezin worden in de routebeschrijvingen nader toegelicht. Als u deze routes fietst en wandelt leert u hem beter kennen.

mm fietsroute

De fietsroute van circa 46 kilometer voert over de heuvels en dalen van de Utrechtse Heuvelrug en langs plekken waar Maartens zijn stempel op drukte. Een elektrische fiets maakt de tocht minder inspannend. U kunt de route inkorten door halverwege af te slaan en via Doorn terug te fietsen naar Zonheuvel. Bij het landgoed Zonheuvel zijn fietsen te huur. U kunt deze reserveren à € 12,00 per dag, of € 25,00 per dag voor een elektrische fiets via receptie@zonheuvel.nl of telefonisch via 0343 473500. U kunt de fietsroute hier downloaden (PDF).

De wandelroute voert over Landgoed Zonheuvel en heeft een lengte van 3,8 km, wandeltijd ca 40 minuten. U kunt de wandelroute hier downloaden (PDF).

Beide routes zijn ook verkrijgbaar voor 1 euro per stuk bij de receptie van Hotel Zonheuvel verkrijgbaar.